Del 2: “We all act consistent with who we believe we are”

Vi brottas varje dag med oss själva och våra känslor. Något vi brottas med extra mycket är det där ”suget” som dyker upp alltför ofta, suget efter sånt vi vet inte ska ingå i vår diet.

Suget är en ofta väldigt stark, men kortvarig känslomässig reaktion. När suget tar över blir det vad man kallar en kognitiv blockering. Du handlar utan att tänka. Känslan eller lusten tar över.

Viktigt att förstå. Vi kommer aldrig kunna stoppa vare sig våra tankar eller känslor. Aldrig någonsin. Första steget är att acceptera att den där känslan finns där. Vad vi gör härnäst beror på vår standard. Hur vi väljer att identifiera oss själva.

”We all act consistent with who we believe we are” ( Tony Robbins) betyder att vi agerar utifrån hur vi upplever/identifierar oss själva.

Om vi alltid varit överviktiga så är det vår standard, även om den var rotad för många många år sedan. Vi lever kvar i det förgångna. Vår standard är vi ger efter för våra begär och med största sannolikhet så kommer vi agera på känslan och äta den där chokladen. Vi borde inte göra det, men vi gör det. ”Jag har alltid varit tjock, vad gör en choklad mer eller mindre”.

Om vi identifierar oss som hälsosamma, tränar hårt och har ett specifikt mål, så kommer vi antagligen HANTERA känslan, utan att agera på den. Kroppen är vårt TEMPEL, att ta hand om den är ett MÅSTE för oss. Vår standard är att träna, ge kroppen rätt näring och prestera på topp. Vi gör det vi MÅSTE för att upprätthålla vår STANDARD.

Alla känslor som vi har måste vi hantera, på ett eller annat sätt. Vi kan inte skuffa undan dem utan att själva bli lidande. Om vi negligerar en känsla så kommer den, i det tysta, gro sig starkare och en vacker dag explodera (på den stackare som råkar komma i vägen just då).

När vi agerar på våra känsla så betyder det med att andra ord att vi ”ger efter”. Vi låter känslan styra och vi tappar kontrollen.

Ponera att du varje gång det dyker upp en känsla, agerar på den. Vilka situationer försätter dig själv i?

Det är exakt samma sak med KÄNSLOÄTANDE. Om vi varje gång vi sugna på något, äter det vi är sugna på, vad händer? Vi blir överviktiga! Vad händer när vi inte längre trivs i vår kropp? Jo det sätter sig i skallen, det påverkar oss mentalt VARJE MINUT VARJE DAG.  Vi mår inte bra. Dessutom kommer alla fysiska problem som ett brev på posten. Vi gör oss själva sjuka, på flera olika sätt.

Om vi förändrar hur vi arbetar kring våra tankar, om vi stannar upp och bearbetar de känslor som kommer upp, så kommer vårt beteende förstärkas med tiden. Det blir lättare och lättare att hantera de känslor och tankar som dyker upp. Vi hamnar vi ett tillstånd där vi mår bra och är tillfreds med oss själva. Vi kan skapa nya rutiner och sätta en ny standard för vårt liv.

Ifrågasätt alltid din tanke eller känsla, är det värt att agera på den?
Hur påverkar detta ditt mål?
Vilka konsekvenser får det?
Hur kommer du må efteråt?

Fråga dig själv, var det någonting speciellt som väckte denna känsla? Är det en situation du kan undvika framöver?

Din Standard handlar om vad som är viktigt för dig, i ditt liv. Vem du VÄLJER att vara. Din identitet.

Ordet “borde” eller “skulle vilja” räcker inte för att åstadkomma en förändring.  Sätt ett “MÅSTE” framför varje mening med dina mål. OM det är ett måste för dig så kommer du lyckas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>