Soppa för viktnedgång?

Att dricka soppa på kvällen är positivt då det gynnar matsmältningen, vilket i sin tur leder till bättre sömn. Om vi ser till nackdelar så innehåller en soppa generellt sett mycket fett och lite protein, vilket är raka motsatsen till hur vi tänker oss att en dag ska se energimässigt.

Funka soppa med min diet?

Om du följer en diet bestående av en hel del kolhydrater, så handlar det ofta om att hålla nere fettet under dagen. En fet soppa är därmed inget klockrent inslag i dieten. Däremot finns det ju inget som säger att man inte kan utesluta grädden och göra en “egen variant” av samma recept. Du kan även, den dagen du äter soppan, ersätta kolhydrater med fett, så länge kalorierna överensstämmer med kostschemat.

Om din diet består av mestadels fett och protein, så fungerar en soppa ganska bra. Det enda du behöver tänka på är att hålla dig till dagens fett-och proteinintag.

Vi tar ett exempel
Om en portion soppa innehåller 20 gram fett, så behöver du ta bort motsvarande gram fett från din kost den dagen. Kalorier in och kalorier ut. Ett bra exempel är att ta bort en avokado, som innehåller 21 gram fett. Du kan även plocka bort 5 matskedar naturella cashewnötter eller 4 matskedar mandel.

Balans mellan olika energigivande näringsämnena är viktig. Energibalansen presenteras som energiprocent i din målplan. Hur många energiprocent du har av kolhydrater, protein och fett beror på hur din diet är sammansatt.

Om du vill ersätta ett mål i ditt kostschema med en “sopp-måltid” så tänk på att hålla dig inom ditt dagliga kaloriintag. Undvik soppa mint 2 dagar före vägning då saltet kan binda vätska och påverka resultatet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>