Så hanterar du påsken

Du har följt din diet i några veckor (eller kanske månader) och allt känns bra. Du har gått ner i vikt, byxorna sitter bättre, och träningen går bra.  Plötsligt kommer påsken…  Du känner redan på måndagen hur ångesten smyger sig på. Du vet att mamma ALLTID bakar de där goda kakorna, att syrran har tillägnat en hel dag åt sina chokladdoppade marsipanfigurer och att farmor alltid köper med en Aladdin. Det kommer inte bli  lätt.

STOP. Vi backar tillbaka bandet lite.  Har du ens berättat för dina närstående att du följer ett kostschema och varför?  Troligen inte. I många fall handlar det om att man inte vill “förklara sig” – man vill inte gå in i en diskussion om vikten. Fullt förståeligt.

En av mina klienter, hade i samtal med närstående, berättat om mig som sin “hälsocoach”.
Detta måste vara det allra bästa ordet att använda.  Du behöver inte ens nämna viktnedgång, varken för vuxna eller för (lättpåverkade) barn. Förhoppningsvis slipper du massa dumma frågor och kommentarer. Smart va?

– “Ta nu en chokladbit”
– “Nej tack farmor, jag ska till min hälsocoach imorgon”
Det går även att nämna veckorapporten – där avvikelser, energi och sockerintag, ska presenteras för hälsocoachen följande dag, för att utgöra veckans “hälsokurva”.  Det kanske inte är hela sanningen men inte så långt ifrån och så låter det ju bra 😉

Sådär, nu när sötsakerna är ur vägen ska vi gå in på den mat som brukar stå på påskbordet. Låt oss rada upp den populäraste maten i påsk och vad denna mat innehåller:

– Matjessill
Innehåller nyttigt fett ( omega 3) och bra med protein.
47 kcal, varav 3g fett ( per bit 15g)

– Lax
Innehåller nyttigt fett ( omega 3) och bra med protein.
Gravad: 81 kcal, varav 4g fett ( per skiva, 45g)
Varmrökt: 169 kcal, varav  9g fett ( 100g) 

– Kokt ägg 
Innehåller ungefär lika mycket protein som fett.
Ägget: 69 kcal, varav 5g fett  ( per ägg)

-Majonnäs
Innehåller mestadels ( mättat) fett. 
Majonnäs (80%): 102 kcal, varav 11g fett  ( per matsked )
Lättmajonnäs (32%): 47kcal, varav 5g fett ( per matsked )

– Räkor
Innehåller mycket protein, minimalt med kalorier.
58 kcal, varav 13g protein ( 75g )

– Lammstek ( tillagad)
Innehåller mycket protein och lite fett.
154 kcal, varav 3g fett och 30g protein ( 125g) 

– Potatis
Innehåller enbart kolhydrater.
55 kcal, varav 11g kolhydrater ( 1 medelstor, 80g )

– Janssons Frestelse
Innehåller en hel del fett, kolhydrater och kalorier. 
468kcal, varav 30g fett och 39g kolhydrater ( 1 portion, 275g)
1 matsked Janssons innehåller ca 60 kcal.

– Gubbröra
Innehåller mestadels ( mättat) fett.
62 kcal, varav 6g fett ( per matsked)

– Legymsallad
Innehåller mestadels ( mättat) fett.
60 kcal, varav 6g fett ( per matsked)

Bäst på påskbordet = lax, ägg, lamm och räkor
Sämst på påskbordet = Janssons frestelse, gubbröra och Legymsallad.

Påskmaten innehåller ganska mycket fett som ni ser och för er som går på en lågkolhydratsdiet är det betydligt enklare att få ihop maten enligt kostschemat.

Du som äter kolhydrater i din diet, kan utan problem byta ut kolhydrater mot fett, bara under påsken. Jämför bara kalorierna så det stämmer med aktuell dag i ditt kostschema.

Jag hoppas du blev lite klokare och fick lite nya insikter av detta inlägg. Fråga gärna om du undrar något eller kommentera om du har något att dela med dig av :)

TREVLIG PÅSK!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>